teisipäev, 5. aprill 2011

Natuke teistmoodi saiavorm valge šokolaadiga

Eelmisel kolmapäeval sai läbi üks minu suuri lemmikuid kokasaadete sarjas- Meisterkoka esimene hooaeg :) Nii, nii põnev oli. Hirmsasti tahaks proovida kõiki neid imemaitsvaid hõrgutisi, mida seal saates tehti aga kuidagi ei leia retsepte. Sarja võitja Whitney Miller tegi finaalsaate magustoiduks ühe tõeliselt uhke desserdi- saiavormi valge šokolaadi ja vaarika kastmega.Ühest ameerika toidublogist ma leidsin ka retsepti, mis tundus vähemalt analoogne sellele, mida tegi Whitney finaalsaates. Ja see saiavorm maitses tõepoolest suurepäraselt :)
Kogused on teisendatud inglise mõõtühikutest ja seega jäi minul nende kogustega näiteks saivormi jaoks mõeldud kastet pisut üle ja valge šokolaadi kastet oleks võinud rohkem olla.

Vaja läheb:

Saiavorm
500 ml rõõska koort (35%)
250 ml piima
125 ml suhkrut
300 g valget šokolaadi
3 muna + 6 munakollast
1 tl vanillisuhkrut
1 suur röstsai (vähemalt päev vana)(minul kulus vormi jaoks u 14 saiaviilu)

Vaarika kaste
125 ml vett
125 ml suhkrut
1 spl riivitud apelsini koort
500 ml vaarikaid

Valge šokolaadi kaste
100 ml rõõska koort (35%)
100 g valget šokolaadi

Saiavormi tegin tavalise kandilise ahjuvormi sisse (mõõtudeks sain umbes 16cm x 27 cm). Sega kokku rõõska koor, piim,suhkur ning kuumuta. Lisa hulka ka valge šokolaad ja sega kuni šokolaad ühtlaselt koore hulka sulanud. Jäta segu jahtuma. Vahusta suures kausis terved munad, munakollased ja lisa hulka ka vanillisuhkur (originaalretseptis kasutatud tegelikult vanilliekstrakti). Kui kooresegu jahtunud, nirista see munavahu hulka, ise samal ajal vahustades. Kui kooresegu liiga kuumana munade hulka segada, siis munad hüübivad. Eemalda saiaviiludelt ääred. Määri ahjuvorm võiga ja aseta sinna pooled saiaviilud. Kalla saiaviiludele peale pool koore-munasegust ning lase sellel saiaviilude sisse imbuda. Umbes 5 minutist peaks piisama. Seejärel aseta sinna peale ka ülejäänud saiaviilud ja kalla peale ülejäänud muna-kooresegu.Suru millegagi vormi peale,et kooresegu kindlasti saiaviilude sisse imbuks. Kata ahjuvorm fooliumiga ja küpseta 200 kraadises ahjus u 35 minutit (originaalretseptis oli kirjas küll tund aega, kuid minul tõusis vorm ahjus nii kõrgeks ja muutus alt pruunikaks oluliselt kiiremini). Seejärel eemalda vormilt foolium ja lase sellel küpseda veel kuni vorm on pealt ilusasti kuldne ja vorm seest ära küpsenud. Lase vormil täielikult jahtuda.

Vaarikakaste (Raspberry Coulis)
Sega kokku vesi, suhkur ja apelsini koor. Kuumuta segu kastrulis keskmisel kuumusel, kuni suhkur on sulanud. Lisa juurde vaarikad ning alanda kuumust. Hoia segu tulel kuni vaarikad hakkavad lagunema. Võta pott tulelt ja lase segul jahtuda. Suru segu läbi tiheda sõela, et eemaldada vaarikaseemned. Jäta kaste seisma kuni serveerimiseni.

Valge šokolaadi kaste
Kuumuta kastrulis koor, eemalda see tulelt ja lisa hulka valge šokolaad. Sega kuni šokolaad on ühtlaselt koore sisse sulanud. Hoia segu serveerimiseni soojas.

Serveeri saiavormi kastmete, tervete vaarikate ja riivitud valge šokolaadiga.

Originaalretsept pärit sellisest Ameerika toidublogist nagu: http://lizskitchen.wordpress.com/2010/09/26/white-chocolate-bread-pudding/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar