teisipäev, 28. detsember 2010

Singipizza Itaalia perenaise pitsataigna retsepti järgi

Selle pitsapõhja kerkimine võtab aega seega sobib see paremini näiteks nädalavahetusel küpsetamiseks. Selle retsepti järgi tuleb tõeliselt mõnus ja õhuke pitsapõhi ja kui veel ise selle peale teha ka korralik Marinara kaste...see viib lihtsalt keele alla :) Kahjuks unustasin teha pilti eraldi taignast ja Marinara kastmest nii,et peab leppima juba valmis pitsa pildiga :)

Taigen:
10 dl/ 550 g jahu
2,5 dl käesooja vett
20 g pärmi
2 tl (mere)soola
1 tl suhkrut
1 dl õli

Marinara kaste:
3 sl oliivõli
1 tk punane sibul
2 küünt küüslauk
400 g küpsed tomatid või kooritud ploomtomatid omas mahlas
1 tl kuivatatud pune või basiilik
1 tl sool
1 tl suhkur
must pipar

Marinara kastme valmistamine:
Kuumuta õli paksupõhjalises kastrulis ning prae hakitud sibul ja küüslauguküüned kergelt läbi. Tee värsketele tomatitele noaga ristlõige ja kasta korraks keeva vette. Nõruta, jahuta veidi ja koori ning puhasta. Kui kasutad konserveeritud ploomtomateid, haki need eelnevalt peeneks. Lisa tomatitele kuivatatud ürdid (värsked lisa alles lõpus) ning keeda vaiksel tulel kaane all 20 minutit. Kui kastmes on suuri tomatitükke, püreeri kastet sauseguriga veidi ühtlasemaks. Maitsesta soola, suhkru ja musta pipraga. Marinara kastme võid valmis teha ka varem kuna külmkapis säilib see suletud nõus kuni nädala.



Pitsapõhja valmistamise etapid:
1. Vala jahu lauale või suurde kaussi ja tee selle keskele süvend.
2. Pane teise kaussi murendatud pärm, käesoe vesi (37ºC) ja sool ning sega kuni pärmi täieliku lahustumiseni. Lisa õli.
3. Nirista segu jahusüvendisse, jahu samal ajal näppudega segades.
4. Sega tainas käte või köögikombainiga ühtlaseks ja sõtku nii kaua, kuni see lööb käte küljest lahti. Sõtku tainast veel mõni minut, kuni see muutub läikivaks.
5. Sõtku tainast veel mõni minut, kuni see muutub läikivaks.
6. Puista kauss ja tainas jahuga üle. Kata kauss rätiku või toidukilega ja lase tainal soojas kohas 2 tundi kerkida.
7. Jaga tainas kaheks või neljaks
8. Vajuta tainatüki keskele peopesaga süvend.
9. Vormi tainas käte vahel ümmarguseks kettaks.
10. Rulli tainaketas laual tainarulliga õhukeseks.
11. Kuumuta ahi maksimumtemperatuurini (võimalusel ainult altkuumusega).
12. Aseta tainapõhi pitsakivile või ahjuplaadile. Ahjuplaati pole vaja katta küpsetuspaberiga ega määrida õliga – piisab sellest, et tainapõhi on alt kergelt jahune.
13. Kata tainas kõigepealt marinara kastmega.
14. Puista peale riivjuust
15. Kate teiste katteainetega. Soovi korral võid kõige peale raputada kuivatatud maitseürte. Küpseta pitsat ahju alumisel siini 10-15 minutit.

Minu retseptid ja õpetused pärit Angeelika Kang'i ja Lia Virkuse raamatust ''Pitsaraamat''. Netis retseptid ja õpetused olemas ka Toidutares 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar